Mot landet...!

Idag åker vi ett par dagar till landet och njuter av det härliga vårvädret. Hoppas det är lika fint väder runt om i landet, som det är här. Hoppas alla får en varm och skön valborg och en trevlig helg!



Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Sverige, Tjeckien, Lettland och Tyskland. Traditionen grundar sig på de hedniska högtider som funnits spridda i Europa. Men det har senare kommit att sammankopplas med Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död år 779.
På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare. På hednisk tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och döda ansågs vara svagast under just denna natt.
De flesta svenska firar inte heliga Valborg, utan våren och firandet går längre tillbaka i tiden än kristendomen. Eldar tändes inte mot häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. När Sverige blev kristet på 1000-talet byggde de kristna kyrkor på den gamla religionens högtidsplatser och gjorde om de rådande högtiderna till kristna varianter.
Valborgsmässoafton är idag en stor dag för de akademiska studenterna och firas på många platser runt om i Sverige, ofta med picknick, sånger, lekar och stora körer.

Så som sagt Trevlig Valborg! =)

// Mrs Engström

Kommentarer
Postat av: Ammis

Hello. Hoppas er Valborg på landet blev ljuvlig. Solen har ju varit snäll mot oss i helgen och lyst heeela tiden så det är bara att passa på att njuta.



Ha det gott på er.



Kramelikram

2009-05-02 @ 09:21:01
URL: http://ammis.bloggagratis.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0